Raskauden ehkäisy

with No Comments

RASKAUDEN EHKÄISY

Raskauden ehkäisyn tulee olla saatavilla kaikille, jotka kokevat sen tarpeelliseksi. Ehkäisyn käytölle ei ole ikärajaa, eikä sen aloitus edellytä naisen gynekologista tutkimusta. Kondomi on edelleen ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta. (Lue lisää: Käypä Hoito, 2016)

Jokaisella naisella on oikeus saada asiantuntevaa neuvontaa käytettävissä olevista raskauden ehkäisymenetelmistä, niiden hyödyistä ja haitoista. Raskauden ehkäisymenetelmiä on useita ja onkin tärkeää löytää itsellesi juuri sopiva yhdessä terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Ehkäisymenetelmät

Raskaus voidaan ehkäistä kondomin avulla. Kondomin käytöstä huolehtivat molemmat osapuolet. Se on myös ainoa ehkäisymenetelmä, joka oikein käytettynä suojaa myös seksitaudeilta. Kondomin käytöstä löydät lisää tietoa Just wear it– nettisivuilta.

Raskauden ehkäisyyn voidaan käyttää myös hormonaalisia ehkäisyvalmisteita. Hormoniehkäisyllä estetään munasolun kehittyminen, hedelmöittyminen tai kiinnittyminen. Hormonaalisia ehkäisyvalmisteita ovat yhdistelmäehkäisypilleri (e-pillerit), ehkäisylaastari ja ehkäisyrengas. Näissä valmisteissa käytetään kahta eri hormonia. Minipillerit, ehkäisykapselit ja kohtuun asetettava hormonikierukka sisältävät vain keltarauhashormonia.

Kuparikierukka on hormoniton vaihtoehto, sen ehkäisyteho perustuu munasolun hedelmöittymisen estoon. Kohtuun asetettava kierukka muuttaa myös kohdun limakalvon rakennetta sellaiseksi, ettei hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä kohtuonteloon. 

Varmoja päiviä (esim. erilaisia appseja), keskeytettyä yhdyntää, kehon lämmön mittaamista ja kohdunkaulan liman arviointia pidetään epäluotettavina ehkäisykeinoina.

Lue lisää tästä linkistä!

Ehkäisymyytit

Raskauden ehkäisyyn liittyy paljon väärää tietoa, joka voi hämmentää. Ennen kuin uskot mitä jotkut väittävät, ota selvää. Ehkäisyvalmisteet eivät lihota, hormonit eivät tee ketään hulluksi, pillerit eivät suojaa taudeilta, eikä jälkiehkäisyä saa käyttää jatkuvasti. Nämä on faktoja eli oikeaa tietoa.

Mistä ja miten saan itselleni raskauden ehkäisyn?

Varaa aika terveydenhoitajalle (yleensä kouluterveys, opiskelijaterveys tai ehkäisy- tai nuorisoneuvola). Siellä jutellaan eri vaihtoehdoista, kysellään terveydestä, elämäntavoista ja kuukautisista. Samalla mitataan verenpaine ja harkitaan olisiko hyvä testata seksitaudit. Tätä käyntiä ei tarvitse jännittää. Yleensä, jos päädytään pillereihin, saat kokeilupakkauksen ja käytettyäsi niitä 4-6kk, menet uudelle käynnille jossa voit kertoa oletko tyytyväinen vai et. Kannattaa aina toimia täsmälleen ohjeiden mukaan, silloin ehkäisyteho on hyvä, etkä vaaranna terveyttäsi. Jos olet epävarma jostakin, voit aina soittaa terveydenhoitajalle tai kysyä joltakin aikuiselta, mielummin kuin että teet omia ratkaisuja.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy on raskauden ehkäisyn varamenetelmä. Voit käyttää jälkiehkäisyä, jos oma ehkäisymenetelmä on pettänyt, tai jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä. Jälkiehkäisy toteutetaan mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, keskellä yötä ei tarvitse lähteä apteekkiin, mutta heti seuraavana aamuna. Jälkiehkäisytabletit voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Jälkiehkäisy ei ole teholtaan samaa luokkaa kuin säännölliseen käyttöön tarkoitetut ehkäisymenetelmät, joten sitä ei saa käyttää jatkuvan ehkäisyn sijaan.

Yksi keltarauhashormonitabletti otetaan suun kautta mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Tabletti voidaan ottaa missä kuukautiskierron vaiheessa tahansa. Kuparikierukka on myös erittäin tehokas jälkiehkäisymenetelmä. Lääkäri voi asettaa kuparikierukan viiden päivän sisällä yhdynnästä minä tahansa kuukautiskierron päivänä. Jos suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut 3–5 päivää, etkä ole vielä tehnyt asialle mitään, soita heti terveydenhoitajalle tai lääkärille. On olemassa vielä reseptilääke, jota voidaan vielä tässäkin vaiheessa käyttää.

Kenen vastuulla ja mitä jos unohtuu?

Ehkäisy ei ole vain naisen vastuulla, vaan myös miehen. Oletko aivan varma, että nainen käyttää ehkäisyä? Joskus nainen voi haluta lapsen niin suuresti, että vauvakuume ohittaa luottamuksen suhteessa. Siksi raskaus voi joskus tulla miehelle täytenä yllätyksenä. Miehen pitää seksin aikana käyttää kondomia, jotta vältytään sukupuolitaudeilta sekä ei-toivotuilta raskauksilta.

Varmista että kumppanisi todella käyttää ehkäisyä, kuten e-pillereitä oikein. Jos yksikin pilleri unohtaa tai vatsatauti yllättää, käyttäkää kondomia seuraaviin kuukautisiin saakka.

Jos epäilet, että ehkäisy on pettänyt, toimi heti! Älä odota ja toivo parasta, se yleensä vain vaikeuttaa asioita.

Tähän on listattu hormonaalisen ehkäisyn hyötyjä ja haittoja. Näistä asioista on hyvä keskustella lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa sopivaa valmistetta etsiessä. Ota ajatuksesi rohkeasti vastaanotolla puheeksi!

Tällä videolla kerrotaan teiniraskauksien ehkäisystä...