Seksitautien hoito

with No Comments

Seksitautien testaus ja hoito

Oireettomuus suojaamattoman yhdynnän jälkeen ei tarkoita sitä, ettei olisi voinut saada seksitautia. Seksitaudit voivat oireilla tai olla täysin oireettomia. Suojaamattoman seksin jälkeen kannattaakin aina hakeutua testeihin, jolloin mahdollinen tartunta/tauti saadaan hoidettua nopeasti, eikä vahinkoa pääse tapahtumaan.

Seksitauti oireettomanakin on haitallinen ja leviää seksin aikana.  Seksitauti voidaan todeta helpon testin avulla. Testauksen voi tehdä omalla terveysasemalla tai sukupuolitautien poliklinikalla (=ilmaista), sairaalassa tai yksityisellä lääkäriasemalla (=maksullista). Joillakin paikkakunnilla voi testit tilata myös ilmaiseksi kotiin.

Kaikilla ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, eli kukaan ei saa tietää testeissä käymisestä. Testaus on hyvä tehdä noin viikon kuluttua siitä, kun riski tartuntaan on tullut (esim. kondomi tai suuseksisuoja meni rikki), ei heti seuraavana päivänä. Aika testiin kannattaa kuitenkin varata viipymättä, kun epäilee saaneensa tartunnan.

Testi voi olla virtsasta tai limakalvolta otettava näyte, tai joskus verinäyte. Testaus ei aiheuta kipua. Hiv -pikatestauksesta voit lukea lisää Hivpointista.

Mistä tietää, että on saanut seksitautitartunnan?

Monet seksitaudit voivat olla ainakin aluksi täysin oireettomia. Ainoa tapa tietää varmasti, onko sinulla seksitauti, on testata se testillä. Voit saada tartunnan oireettomalta kumppanilta. Ihan niin kuin sinäkin, hänkin voi olla tietämätön seksitaudistaan.

Missä voin testauttaa itseni?

Seksitautitestin voi tehdä ilmaiseksi esim. terveysasemalla, opiskelijaterveydenhuollossa tai nuorisoneuvolassa. Asian voit vielä varmistaa soittamalla terveysasemalle tai katsomalla kuntasi verkkosivuilta, millainen käytäntö heillä on. Ilmainen kotitestaus on myös mahdollista joissakin kunnissa.

Apteekeissa myydään myös joidenkin seksitautien itsetestauspaketteja.

Testin voi tehdä myös yksityisellä lääkäriasemalla, mutta silloin testit ovat maksullisia.

Heti suojaamattoman seksin jälkeen ei kannata hakeutua testeihin. Varmimmin mahdollinen tartunta voidaan selvittää noin viikon kuluttua yhdynnästä. Varaa kuitenkin aika testeihin heti, kun olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä.

Häpeä ei saa olla este sille, ettei hakeudu testeihin suojaamattoman seksin jälkeen. Kukaan ei tuomitse testeissä käymisestä, eli omasta ja kumppanin terveydestä huolehtimisesta.

Voidaanko seksitauteja hoitaa?

Seksitauteja ei saa koskaan itse hoitaa puhumattomuudella, puolukkamehulla tai kirnupiimällä!

Lääkäri määrää sopivan hoidon testitulosten perusteella. On tärkeää, että kaikki seksikumppanit saavat tiedon tartunnasta ja siten oikean hoidon, jotta tartuntaketju saadaan katkaistua. Tartunnan saaneella on velvollisuus kertoa sukupuolitaudista kumppanilleen. Jos seksitautia sairastava ei tavoita kumppaneitaan tai ei itse halua olla heihin yhteydessä, tehtävä jää hoitavalle lääkärille.

Kuitenkaan kaikkia seksitauteja, kuten esim. herpestä tai hiv:tä, ei voida täysin parantaa, mutta oireiden lievittämiseen voidaan käyttää lääkkeitä.

Mitä tapahtuu, jos seksitautia ei hoida?

Seksitaudit ovat vaarallisia ja haitallisia terveydelle ja hyvinvoinnille, jos niitä ei hoideta. Esimerkiksi hoitamattomana klamydia ja tippuri, voivat vaikeuttaa tai jopa estää tulevaisuudessa lasten hankintaa. Seksitaudit vaikuttavat hedelmällisyyteen merkittävästi! Videolla aiheesta enemmän.

Hoitamattomina seksitaudit voivat aiheuttaa sisäisten sukuelinten, virtsaputken tai lisäkivesten tulehduksia tai jopa neurologisia oireita. Seksitauti hiv on hoitamattomana tappava.